Zakaj je kemoterapija trenutno najboljši način zdravljenja rakavih bolnikov?

Čeprav je v zadnjih letih mogoče opaziti velik napredek v zdravljenju rakavih bolnikov in izboljšanje v številu preživelih, pa kemoterapija med pacienti še vedno zbuja strah in trepet. Učinki kemoterapije so namreč takšni, da uničuje tako rakave kot tudi zdrave celice, kar se odraža v njenih stranskih učinkih.

Danes je na trgu odobrenih in na voljo več kot 100 različnih zdravil za kemoterapijo. Z njimi se zdravijo različne vrste raka, o čemer se odloči specialist onkolog. Na to v največji meri vpliva vrsta in stadij raka, lokacija raka, trenutno zdravstveno stanje pacienta in njegova starost.

Neželeni učinki kemoterapije so posledica uničenja zdravih celic

V osnovi pomeni kemoterapija vrsta sistemskega zdravljenja pri katerem se uporablja zdravljenje z zdravili citostatiki. Ti zavirajo rast rakavih celic tako, da jih zastrupljajo, hkrati pa učinkujejo tudi na vse zdrave celice. To povzroča neželen učinke.

Odvisno od vrste in obsega zdravljenja lahko kemoterapija povzroči blage in hude neželene učinke, ki močno vplivajo na kakovost življenja vseh rakavih bolnikov. Največkrat kemoterapija prizadene lase, usta, kožo, črevesje in kostni mozeg, zato se najprej pojavi izpadanje las, izguba apetita, slabost in bruhanje, utrujenost, kožne spremembe in še mnogo drugega.

Kdaj je priporočljivo zdravljenje s kemoterapijo?

Glede na to, da poznamo danes različne vrste raka, je povsem logično, da vsi rakavi bolniki ne prejemajo zdravljenja s citostatiki. Dejstvo je, da je kemoterapija učinkovita le pri določenih vrstah raka, kot so na primer maligni limfom, rak na modih, otroški raki, rak na dojkah, rak na jajčniku in pljučni rak.

Prav tako se kemoterapija uporablja kot dopolnilno zdravljenje v tistih primerih, ko je bil rak kirurško odstranjen lokalno z operacijo. V tem primeru se kemoterapijo uporabi zato, da bi uničili morebitne rakave celice, ki bi še lahko ostale v telesu po odstranitvi in bi s tem zmanjšali tveganje za ponovitev bolezni.